شاخ کرگدن گرچه شبیه استخوان است، اما در واقع توده ای از موهایی است که محکم در هم تنیده شده است.
کرمھای ابریشم در پنجاه وشش روز، ھشتاد و شش ھزار برابر خود غذا میخورند.
تیز پروازترین حیوان جھان پرنده ای است که « پرستوک دم خاردار » نام دارد و در آسیا زندگی میکند. پرستوک قادر است با سرعتی بیش از صد و شصت کیلومتر در ساعت پرواز کند و با بالاترین میزان سرعت یک قطار سریع السیر رقابت کند.
بیشترین ضربان قلب راقناریها با1000بار در دقیقه وکمترین را فیل با27 بار در دقیقه دارد.
اگر تمام رگهای خونی را در یک خط بگذاریم تقریبا 97000 کیلو متر میشود.
وقتی مگس بر روی یک میله فولادی مینشیند میله فولادی به اندازه دو میلیونیم میلیمتر خم میشود.
تنها حیوانی که نمی تواند شنا کند شتر است.
رشد کودک در بهار بیشتر از سایر فصول است.
حس بویایی مورچه با حس بویایی سگ برابری میکند.
تنها قسمت بدن که خون ندارد قرینه چشم است.
مقاومترین ماهیچه در بدن، زبان است.
تنها غذایی که فاسد نمیشود، عسل است.
کروکودیل نمیتواند زبانش را به بیرون دراز کند.
حلزون میتواند سه سال بخوابد.
فیلها تنها جانورانی هستند که قادر به پریدن نیستند.
موشهای صحرایی چنان سریع تکثیر پیدا میکنند، که در عرض هجده ماه دو موش صحرایی قادرند یک میلیون فرزند داشته باشند.
اعصابی که در بدن شما وجود دارد به اندازه فاصله زمین تا ماه است.
ملکه موریانه پنجاه بار بزرگتر از جفت مذکر خود می باشد.
چیتا یا یوزپلنگ سریعترین حیوان خشکی است. او در عرض فقط 3 ثانیه تا 100 کیلومتر در ساعت سرعت می گیرد. رکوردی که حتی سریعترین خودروهای فراری هم نتوانسته اند بشکنند.
هشت پا با وجود داشتن بدنی بزرگ می تواند از سوراخی به قطر پنج سانتیمتر عبور کند.
فیل بالغ روزانه بطور متوسط ۲۲۰ کیلوگرم غذا و ۲۰ لیتر اب می نوشد.
تعداد افرادی که از نیش زنبور در طول یک سال می میرند بیشتر از نیش مار است.
بچه فیل زمانی که به دنیا می آید روزانه 80 لیتر شیر می نوشد.
یکی از نکات خوب در مورد میوه ها این است که می توان آنها را خشک کرده و به این ترتیب،انواع متنوعی از آنها را برای تمام طول سال قابل دسترس ساخت. با وجود خشک شدن میوه ها، همچنان مواد غذایی خوب و مفیدی در آنها یافت می شود. معمولاً خشکبار یک خوراکی لذیذ و خوشمزه برای ورزشکاران ، گردشگران و یا کسانی که در زمینه ورزش های شامل مسافت دور کار می کنند، به حساب می آید. این مواد، منابع انرژی غذایی هستند که شامل مقادیر مشخص آهن، پتاسیم و سلینم و نیز مقادیر کمی از سایر مواد مدنی و به خصوص فیبرو ویتامین A (درمیوه های خشک شده زرد یا نارنجی) می باشند.
خشکبار برای کسانی که از یبوست رنج می برند، بسیار مناسب است، چرا که غنی از فیبر می باشد و نقش ملین را بازی می کند. به علاوه، برای کسانی که مبتلا به کم خونی می باشند. نیز به دلیل وجود منابع غنی از آهن مفید خواهند بود.
● خرما
خرما یک جانشین مناسب برای مواد قندی و شکر محسوب می شود. به علاوه، یک درمان مناسب برای عارضه خستگی مزمن و نیز کسانی که از آنمی (کم خونی) رنج می برند،به حساب می آید. انواع متنوع خرمای خشک شده غنی از آهن هستند. به علاوه، تمام انواع آن دارای حجم زیادی فیبر بوده و یک منبع غذایی از نظر پتاسیم به حساب می آیند.
● برگه آلو (بخارا)
این برگه ها از آلو و یا گوجه خشک شده به دست می آیند که از نظر پتاسیم غنی بوده و در نتیجه برای کسانی که فشار خون بالا دارند، بسیار مناسبند. به علاوه، در این برگه ها مقدار زیادی نیاسین، ویتامین A و ویتامین B۶ و وجود دارد. در این برگه ها، یک ماده شیمیایی به نام هیدروکسی فنیلیساتین Hydroxphenylisatin وجود دارد که موجب تحریک عضلات نرم روده بزرگ و کارایی بیشتر آنها شده و در نتیجه، برگه را به عنون یک عامل ملین و از بین برنده یبوست شناسانده است.● کشمش
کشمش یا انگور خشک شده که در روش سنتی به صورت خوشه ای چیده شده و سپس روی زمین گذاشته می شد تا در معرض نور و گرما خشک شود،یک منبع غنی از مواد غذایی انرژی زاست. بهترین حالت آن وقتی است که بگذاریم روی درخت خشک شود. اگر هم خوشه ها را چیده و روی زمین رها کنیم معمولاً بین ۷ تا ۱۰ روز تبدیل به کشمش خواهند شد. روش های مدرن و جدید امروزی به صورت چیدن مکانیزه خوشه های انگور است.
به این ترتیب که درخت مو را از قسمت پایین خوشه های انگور چیده و به این ترتیب کشمش ها در شرایط طبیعی و به صورت باقی مانده روی درخت با از دست دادن آب توسط انگور ها تولید می شوند. کشمش برای تقویت طبیعی انرژی فوق العاده است. ۱۰۰ گرم کشمش شامل حدود ۷۰ گرم ساکروز، گلوکز و فروکتوز طبیعی است. (همگی جزو مواد قندی و هیدرات کربن هستند). این میوه برای افرادی که از عارضه خستگی مزمن رنج می برند، ایده آل است و نیز برای کسانی که نیاز به انرژی بیش از حد نرمال دارند، مانند ورزشکاران و قهرمانان، صخره نوردها و دونده ها، منابعی عالی محسوب می شود.
کشمش غنی از آهن است. ۱۰۰ گرم کشمش شامل بیش از ۲۵% مواد لازم توصیه شونده در یک روز برای زنان است. همچنین، فیبر زیادی در آن وجود دارد که به کاهش کلسترول و بهبود عملکرد روده ها کمک می کند. در کنار آن،از پتاسیم می توان نام برد که موجب کاهش فشار خون و جلوگیری از دفع مایعات بدن می شود. همچنین سلنیوم در کشمش وجود دارد که برای پوست عالی است. به علاوه، در کشمش، مقادیر کمی از ویتامین A و مقادیر مناسبی ویتامین B یافت می شود.
خیلی از افراد کشمش را به عنون یک غذای کامل و به اصطلاح (دوپینگ) می شناسند. عقیده خوبی است که همیشه کشمش خریداری شده از سوپر مارکت را قبل از مصرف بشورید. چرا که ممکن است شامل سولفور و روغن های معدنی باشند. چون این ماده غذایی غنی از کالری است،برای کسانی که مبتلا به افسردگی، دلشوره و تشویش و مشکلات عصبی هستند،بسیار مناسب است.
خواص پسته چیست؟ و چه کسانی نباید پسته بخورند؟
پسته گرم و خشک و بـــرای افـــراد گرم مـــزاج مضر است. مصلح آن سکنجبین می باشد. پسته بسیار مقوی و دارای ویتامین های ب یک و ویتامین ب 2 و pp و ویتامین E می باشد. املاح معدنی هم دارد و در تقویت قوای جسمی و جنسی و سلولهای مغزی موثر است. در پسته مقدار قابل توجهی آهن وجود دارد و با داشتن مواد دیگری چون پتاسیم، منیزیوم تامین کننده احتیاجات بدن و خون است. البته مصرف زیاد پسته باعث میشود که مقدار ازت در خون و بدن بالا رود و شاید به همین علت است که عده ای معتقدند پسته باعث کثیف شدن خون می شود، البته اشخاصی که دچار ضعف و نارسائی کبد هستند و مبتلایان به بیماریهای نقرس و دیابت و ناراحتی کلیه باید از خوردن پسته خودداری کنند .
حبوبات یا بنشن ازجمله گیاهان پروتئینی هستند که مقدار زیادی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامینها خصوصا ویتامینهای گروه B دارند.
در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گروه گوشت محسوب میشوند ، چراکه حبوبات از نظر پروتئین غنی بوده، ارزش پروتئین آنها نسبت به گوشت کمتر است و این کمی ارزش به علت فقدان اسیدهای آمینه گوگرددار (میتونین و سیستئین) در این مواد خوراکی است.
حبوبات در مقایسه با غلات، دارای پروتئینی بین 18 تا 50 درصد است، در حالی که غلات تنها 10 تا 15 درصد پروتئین دارند. پروتئینهای حبوبات معمولا از نظر لیزین غنی بوده و بهترین منابع گیاهی برای تکمیل غلات هستند.
مقدار اضافه لیزین حبوبات، کمبود لیزین غلات را جبران کرده و مقدار اضافی میتونین غلات، کمبود حبوبات را از نظر این عنصر تامین میکند.
بر این اساس لازم است حبوبات را همراه با غلات مصرف کنید. مصرف حبوبات به دلیل داشتن فیبر زیاد و اشغال حجم زیادی از معده، احساس سیری زودرس ایجاد کرده و به دلیل آن که قند موجود در آن بتدریج آزاد میشود، ما را دیرتر گرسنه میکند.
در مقایسه با حبوبات قند موجود در مواد غذایی نظیر نانهای سفید فانتزی، لواش، سیبزمینی، برنج و شکر که به سرعت جذب شده و انرژی موجود در آنها به سرعت آزاد میشود، ما را زودتر گرسنه کرده و منجر به چاقی و افزایش ناگهانی قند خون میشوند.
تحقیقات نشان داده افرادی که 2 بار یا بیشتر در هفته حبوبات خصوصا نخود و لوبیا مصرف کنند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ، پروستات، بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی و دیابت نوع 2 در آنها کمتر میشود.
همچنین حبوبات مقاومت بدن را در برابر بیماریها زیاد کرده و فعالیت روزانه و حافظه را افزایش میدهد. حبوبات به دلیل دارا بودن کلسیم به پوکی استخوان بویژه در دوران یائسگی زنان و دوران رشد کودکان بسیار مفید بوده و به دلیل داشتن منیزیم و پتاسیم در تعدیل فشار خون و رفع بیخوابیهای شبانه بسیار توصیه میشود.
آهن موجود در حبوبات به مقدار زیاد از بروز کمخونی جلوگیری کرده و ویتامینهای گروه B آن نیز که نسبت به تمام مواد مغذی موجود در آن ارجحیت دارند، در رفع افسردگی و اختلالات عصبی و بلوغ گویچههای قرمز خون موثر است. حبوبات به دلیل مواد فیبری در رفع یبوست، بواسیر و کاهش کلسترول خون نیز بسیار توصیه میشود.
نقطه ضعف حبوبات
بزرگترین نقطه ضعف حبوبات در تغذیه انسان این است که باعث نفخ میشود. حبوبات به دلیل وجود مقدار زیادی قندهای غیرقابل جذب هنگام مصرف میتوانند اختلالات گوارشی بویژه نفخ شکم ایجاد کنند. این قندها در روده کوچک هضم نمیشوند زیرا آنزیم مناسب آنها در بدن وجود ندارد. بنابراین آنها هضم نشده وارد روده بزرگ میشوند جایی که باکتریهای تخمیرکننده باعث تولید گاز میشوند که بعضا موجب عوارضی مانند اسهال، دلدرد و نفخ میشود.
توصیه
حبوبات خشک در صورتی که زیاد کهنه باشند، به دلیل جمع شدن مواد غیرقابل جذب، هضم آنها بسیار مشکل خواهد بود و مقدار زیادی از مواد مغذی آن کاسته میشود. بنابراین بهتر است حبوبات را در بستهبندیهای بهداشتی و تاریخدار تهیه کنید.